7 Şubat 2014 Cuma

MAŞLI İÇLİ KÖFTE


MAŞLI İÇLİ KÖFTE

İsterseniz önce tanımayanlara "Maş" nedir onu anlatayım. Mercimek ailesine mensup, protein değeri oldukça yüksek genellikle Akdeniz yöresinde tanınan bir bitkidir diyebilirim.

Rutinleri benim gibi sevmiyorsanız farklı olandan yanaysanız Maşlı İçli Köfteyi deneyin derim. Ama illaki içli köftenin bir adabı vardır içinde etten başka bir şey olmaz diyorsanın tercih sizin. Damak zevkinize göre hazırlayın derim. Ben size farklı bir alternatif sunuyorum. İç malzemesinde hem bitkisel hem de hayvansal protein bir arada kullanıldığı için  hafif ve sağlıklı aynı zamanda damak zevkinden de ödün vermeden aynı lezzeti yakalayabiliyoruz.


İÇ HARCI:

1/2 kilo orta yağlı kıyma
3 orta boy soğan
1 su bard. ceviz.
1 su bard. haşlanmış maş
karabiber, kimyon, kırmızı pul biber, tuz, maydanoz
tercihe göre acı kullanabilirsiniz.

1/2 kilo orta yağlı kıymayı kavurun. İsterseniz kavururken su koyarak ( bir su brd.)kavurursanız tane tane kavrulur. Deneyin göreceksiniz.

Kıyma iyice suyunu çekip biraz rengi dönünce içine küçük küçük doğradığınız soğanları atıp kavurunuz.
Genellikle kıymanın yağı yeter, ancak siz yeterli görmezseniz yağ ilavesi yapabilirsiniz. 

Soğanlarla kıyma iyice kavrulunca altını kapatın. Cevizi, maşı, maydanozu, baharatları ilave ederek karıştırın. Soğumaya bırakın.

Not: Maş yerine yeşil mercimekte kullanabilirsiniz. Aynı lezzeti verir. Çokta sağlıklı olur. Kıyma orta yağlı olduğu için yağ ilavesine gerek yok diye düşünüyorum. Tercih sizin.


HAMURUNUN MALZEMELERİ

5 su bard. ince köftelik bulgur
1 su bard un
5 adet orta boy patates
1 adet yumurta
1 çay bard. irmik
2 su brd. ılık su
 biber salçası, tuz, karabiber, kimyon,

Patatesleri haşlayıp rendeden geçirin. Bulguru ve diğer bütün malzemeleri karıştırarak hamuru yoğurun. Duruma göre ılık su ilavesi yaparak özlü bir hamur kıvamına getirin. Hamuru ne kadar iyi yoğurursanız o kadar iyi olur. ( ort.25 dk. yoğurun ) Kızartılırken çatlamaması iyi yoğurulup sakız gibi olmasına bağlıdır.

Not: Bu hamur kızartmalık olarak çok uygundur.

Gelelim içli köftenin açmasına... Ben bu konuda becerikli olduğumu söyleyemem. Teknolojinin imkânlarından yararlanıyorum. Makine ile açıp sadece uçlarını kapatıyorum. Mükemmel oluyor. Siz nasıl isterseniz. İster makinede, isterse becerikli ellerde elle açabilirsiniz. Eminim çok güzel olacaktır.

Bu ölçülerle ortalama 40 civarında içli köfte çıkar. Doya doya yeter.


Afiyet olsun. Ağzınızın tadı, sofranızın bereketi her daim aşkla, kalbiniz sevgiyle dolsun.