MAŞLI İÇLİ KÖFTE
İsterseniz önce tanımayanlara "Maş" nedir onu
anlatayım. Mercimek ailesine mensup, protein değeri oldukça yüksek genellikle
Akdeniz yöresinde tanınan bir bitkidir diyebilirim.
Rutinleri benim gibi sevmiyorsanız farklı olandan yanaysanız
Maşlı İçli Köfteyi deneyin derim. Ama illaki içli köftenin bir adabı vardır
içinde etten başka bir şey olmaz diyorsanın tercih sizin. Damak zevkinize göre
hazırlayın derim. Ben size farklı bir alternatif sunuyorum. İç malzemesinde hem
bitkisel hem de hayvansal protein bir arada kullanıldığı için hafif ve sağlıklı aynı zamanda damak zevkinden
de ödün vermeden aynı lezzeti yakalayabiliyoruz.
İÇ HARCI:
1/2 kilo orta yağlı kıyma
3 orta boy soğan
1 su bard. ceviz.
1 su bard. haşlanmış maş
karabiber, kimyon, kırmızı pul biber, tuz, maydanoz
tercihe göre acı kullanabilirsiniz.
1/2 kilo orta yağlı kıymayı kavurun. İsterseniz kavururken
su koyarak ( bir su brd.)kavurursanız tane tane kavrulur. Deneyin göreceksiniz.
Kıyma iyice suyunu çekip biraz rengi dönünce içine küçük
küçük doğradığınız soğanları atıp kavurunuz.
Genellikle kıymanın yağı yeter, ancak siz yeterli
görmezseniz yağ ilavesi yapabilirsiniz.
Soğanlarla kıyma iyice kavrulunca altını kapatın. Cevizi,
maşı, maydanozu, baharatları ilave ederek karıştırın. Soğumaya bırakın.
Not: Maş yerine yeşil mercimekte kullanabilirsiniz. Aynı
lezzeti verir. Çokta sağlıklı olur. Kıyma orta yağlı olduğu için yağ ilavesine
gerek yok diye düşünüyorum. Tercih sizin.
HAMURUNUN MALZEMELERİ
5 su bard. ince köftelik bulgur
1 su bard un
5 adet orta boy patates
1 adet yumurta
1 çay bard. irmik
2 su brd. ılık su
biber salçası, tuz,
karabiber, kimyon,
Patatesleri haşlayıp rendeden geçirin. Bulguru ve diğer
bütün malzemeleri karıştırarak hamuru yoğurun. Duruma göre ılık su ilavesi
yaparak özlü bir hamur kıvamına getirin. Hamuru ne kadar iyi yoğurursanız o
kadar iyi olur. ( ort.25 dk. yoğurun ) Kızartılırken çatlamaması iyi yoğurulup
sakız gibi olmasına bağlıdır.
Not: Bu hamur kızartmalık olarak çok uygundur.
Gelelim içli köftenin açmasına... Ben bu konuda becerikli
olduğumu söyleyemem. Teknolojinin imkânlarından yararlanıyorum. Makine ile açıp
sadece uçlarını kapatıyorum. Mükemmel oluyor. Siz nasıl isterseniz. İster
makinede, isterse becerikli ellerde elle açabilirsiniz. Eminim çok güzel
olacaktır.
Bu ölçülerle ortalama 40 civarında içli köfte çıkar. Doya
doya yeter.
Afiyet olsun. Ağzınızın tadı, sofranızın bereketi her daim
aşkla, kalbiniz sevgiyle dolsun.