TİRAMİSU'NUN İLGİNÇ TARİHÇESİ
Tiramisu hakkında bir araştırma yapmak istedim her nedense. Karşıma çıkan tarihi çok ilginçti. Oldukça eskiye dayanıyormuş.Ne tatlı ne tuzlu diyebileceğimiz kahve kokusunu içinize çekerek yiyebileceğiniz harika bir lezzet.
Efsaneye göre 17. yy sonunda Toscana ‘nın yüce dük ‘ü III. Cosimo Medici , bir kaç günlüğüne Siena’ya gelmesi ile başlar. Şehrin pastacıları , asaletlerini simgeleyecek yeni bir tatlıyı yüce dük ‘ ün onuruna yaratmaya karar verirler. Çok basit malzemeler ile yapılmış ve lezzetli bir tatlı olması, gösterişli olmasına önem vermişler; çünkü asillerin tatlıları çok sevdiklerini biliyorlarmış. “Tira mi su” bu şekilde yaratıldıktan sonra, yüce dükün onuruna " dükün çorbası" diye adlandırılmış . Dük, Sienalı pastacıların yeteneğini ve tatlının lezzetli tadını takdir ettiği için, tarifini yanında Floransa’ya götürür. Böylece “dükün çorbası” ünlenir ve düklüğün sınırlarını aşar. Hikaye der ki; saraylıların en çok rağbet ettiği tatlı olur ve “afrodizyak” özellikleri dile getirilir. Bundan dolayı “sevdalı” buluşmalardan önce büyük porsiyonlar ile tüketilmesi alışkanlık haline gelir. Bundan sonra da “dükün çorbası” adı değişir ve imalı bir isim olan “Tira mi su (beni yukarı çek)” adını alır.