ISLAK KEK |
Şimdide
paylaşmayı istediğim tarif "ISLAK KEK" yada "AĞLAYAN KEK" de deniyor. Deniz geldiğinde yapmıştım. "Oooo
çok güzel olmuş,ellerine sağlık anne." diye diye yemesi beni gaza getirdi yine bu tarifte paylaşılmalı diye düşündüm.
Gerçi internette istemediğin kadar tarif var ama bu benin deneyipte gerçekten
memnun kaldığım tariflerden ...
MALZEMELER
4
yumurta
4
kahve fincanı şeker ( orta boy bir kahve fincanı)
4
kahve fincanı un
1,5
kahve fincanı süt ( ılık olsun, kekin içine )
1
paket vanilya, 1 paket kabartma tozu (
ikisini de unla birlikte ele)
2
yemek kaşığı kakao
Kekin
üzerine dökmek için 1,5 su brd süt.
Sosu
için;
1
çorba kaşığı un. ( silme )
2 " " nişasta
"
3 "
" kakao
1/2
su brd. toz şeker
1 su
brd. süt.
1 su
brd.su
ceviz
büyüklüğünde margarin
2
yada 3 parça bitter çikolata.
HAZIRLANIŞI
Yumurta
ve şekeri iyice köpürünceye kadar 10 dakika mikserde çırp.
Sütü
ekle, yavaş yavaş kakao ve unla birlikte
elenen vanilya ve kabartma tozunu ilave et.
Yağlanmış
orta boy bir tepsiye keki dök. Her yerine eşit bir şekilde yay.
Önceden
ısıtılmış fırında 180 derecede 35-40
dakika pişir.
Piştikten
sonra fırından çıkar ve 1,5 brd. sütü dök.
Sosunu
hazırla sıcak sıcak kekin üzerine boşalt. Bir saat beklenmesini tavsiye ederim.
İyice sosuda içine işler. Daha güzel olur.
Sosun hazırlanışı: Bütün malzemeleri karıştır. Ocağın üzerine koyup pişir. Sürekli karıştırmayı ihmal etme çok çabuk koyulaşıyor. Göz göz olunca ocaktan indir ve kekin üzerine dök.
Sosun hazırlanışı: Bütün malzemeleri karıştır. Ocağın üzerine koyup pişir. Sürekli karıştırmayı ihmal etme çok çabuk koyulaşıyor. Göz göz olunca ocaktan indir ve kekin üzerine dök.
Not:
Hazır sosta kullanabilirsiniz. Tercihinize bağlı. Ancak ben bu sosu çok
seviyorum. Profiterolde de bu sosu kullanıyorum. Harika oluyor.
KEK
YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
- Fırın sıcak olmalı ve ilk 20 dakika hiç açılmamalı. Mümkünse pişinceye kadar da açılmasın derim bana sorarsanız.
- Kullandığınız yumurta oda sıcaklığında olmalı. Ben yumurta ile şekeri benmari usulu çırptığım kabın altına sıcak su koyarak çırparım. Öyle olduğu zaman yumurta ve şeker daha bir kabarır. 10 dakika çırpmak önemli çünkü keki asıl kabartan kabartma tozu değil bence yumurtadır.
- Yumurta ve şekeri çırptıktan sonraki işlemleri tamamen elimle yapıyorum. Sütünü yağını ve ununu elimle karıştırıyorum. Böyle yapıldığı zaman yumurtanın kabarıklığını muhafaza ediyor. Kek muhteşem oluyor. Deneyin farkı göreceksiniz.
- Un konusunda ise yumurtanın büyük veya küçük olması ölçüyü etkiler. O yüzden kek ne çok cıvık olmalı ne de katı olmalı akışkan ama biraz ağır akmalı. Neyse bu kadar detay fazla diyorsanız hemen kapatıyorum çenemi..
- Umarım memnun kalırsınız. Güzel tatlarda buluşmak dileğiyle.Sevgiyle kalın.